De ce ne place piPipera?

Becali taran capitalistPentru mine zona pipipera este simbolul renasterii Bucurestiului capitalist (am scris voit cu „p” mic). Pentru ca in Romania niciodata lucrurile nu se fac cum trebuie si intotdeauna trebuie adaugate cateva ingrediente balcanice, ca sa fim noi altfel. Sau folosind limbajul post-revolutie, mai smecheri.

Spuneam ca pipipera este oglinda capitalismului de Dambobita care se manifesta in Romania: snoaba, murdara, cu tichie aurie si lucioasa (doar) la sosea, manelistica, opulenta, balcanica. Eu unul sunt fascinat de ea si recunosc ca nu pot intelege atractia irezistibila pe care o exercita asupra constiintei noastre de rasa est europeana. Nu imi pot explica de fel pentru ce lumea a platit sume uriase pentru a-si cumpara o casa unde conditiile pe care le ai sunt mai proaste ca la bloc: ai o curte de 2 metri patrati apoi casa vecinului langa tine, mai impunatoare, mai mare. La fel ca in jungla ecuatoriala unde copacii se lupta pentru lumina soarelui, la fel si in pipipera casele fie se lupta pentru a lua ochii vecinului, pentru a fi MARI. Sunt convins ca locatarii lor sunt mai interesati de „cum se vede de afara” decat de functionalitatea acestor case. Sau, in celalat caz, toate locuintele sunt trase la indigo, banale, cartiere care striga: sunt un capitalist mediocru!!.

De ce ai vrea sa te muti la marginea orasului unde infrastructura este redusa la 1-2 strazi, unde praful si mizeria depasesc cu mult orice cartier din Bucuresti?. Si de ce ai vrea sa construiesti aici atatea cladiri de birouri care contrasteaza socant cu ce ai in jur? Oare goana pentru teren este atat de importanta incat i-a orbit pe toti? Sau goana dupa statusul pe care il dobandesti cand locuiesti sau lucrezi in pipipera este motorul acestei migratii?

Opulenta asta damboviteana, exhibitionismul asta inspirat de tigani, sunt pentru mine dovezi ale prostiei omniprezente.

Vlad mi-a trimis niste poze absolut geniale, care surprind exact spiritul zonei si totodata raspund la intrebarea din titlu: de ce ne place pipipera? Rapsunsul este simplu: pentru ca suntem niste tarani. Degeaba ne deghizam in oameni de afaceri, degeaba purtam costume de firma, degeaba conducem Bentley-uri si Maseratti-uri, degeaba vorbim la Blackberry intr-o romano-engleza corporatista. In adancul nostru suntem niste tarani, care au nevoie de perpetuarea  legaturii cu pamantul atat de adanc intiparita in fiecare celula a noastra.

Pipipera ne ofera mijloacele prin care ramanem conectati la stilul de viata arhaic pierdut astazi, cand stam la oras. Mergem pe pamant jilav si plin de vegetatie salbatica in drum spre birouri. Ne ferim fata de rafale de vant care ridica praful la fel ca pe ulitele vechi. Facem slalom printre maidanezi si pisici. Am schimbat coasa pe laptop, dar ritualul este acelasi.Legatura cu satele din care ne tragem este subtila, inconstienta.

In pozele de mai jos o sa vedeti exact ce (nu) are mai bun pipipera de oferit: verdeata, civilizatie, modernizare, sistematizare, infrastructura, inteligenta..

statie de autobuz in camp

ferma rosie

img00045

Genial este numele statiei: Ferma Rosie. Un nume inspirat pentru o statie de autobuz verde, in mijlocul unui camp. Iar banca plina de noroi nobil de pipipera este numai buna sa adaposteasca 2-3 brand manageri in costume Hugo Boss care asteapta o rata sa ii duca acasa 🙂

Reclame
    • vladc54
    • 10 martie 2009

    ceea ce este cu adevarat interesant este ca vizavi este un hotel de 4 stele iar in proximitatea acestui loc „sfant” sub birourile unor firme foarte cunoscute si cu multi angajati.

    inca odata se dovedeste ca masina de serviciu sau personala este indispensabila. de aici si traficul… acum imi dau seama ca trebuia sa iau niste cadre si cu coada de masini in care statea 🙂

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: