Romania si agricultura

taran romanMi se pare o gluma proasta faptul ca Romania vrea sa obtina portofoliul de agricultura in cadrul Comisiei Europene. Nu stiu cum o tara care si-a batut joc in ultimii 20 de ani de una din resursele ei cele mai bogate poate conduce politica europeana in acest domeniu.

Conform anuarului statistic pe agricultura pentru 2006-2007 realizat de Eurostat, Romania nu are deloc motive sa fie mandra. Suntem pe ultimul loc la capitolul venituri din agricultura cu o scadere de 16,7% (de doua ori mai ult decat bulgarii) in perioada analizata, in timp ce media europeana a fost o crestere de 5,4 %.

Peste 65% din productia agricola romaneasca este realizata de mici intreprinzatori. Mai exact cea mai mare parte din agricultura romaneasca este sustinuta de taranul roman care foloseste aceleasi metode de zeci / sute de ani: plugul tras de boi si coasa. In satele noastre caruta este un simbol de prosperitate iar masina este motiv de invidie. Cine are tractor sau combina in este taticul lor si toate femeile se arunca la picioarele lui.

Chiar minsitrul agriculturii, Ilie Sarbu, declara prin iunie anul curent ca agricultura Romaniei se afla la nivelul tarilor din Uniunea Europeana, din anii 1965.

Ma gandesc doar la vorba aia: prostul nu e prost destul pana nu e si fudul.

Reclame
  • alleksssandra
  • 31 august 2009

  Intr-adevar, situatia agriculturii din Romania, nu e nici pe departe roz. Din pacate, traim intr-o tara in care birocratia e la putere, impreuna cu lupta pentru umflatul buzunarelor si nicidecum sustinerea vreunui domeniu din toate cele pentru care s-au infiintat ministere. Vor mai trece probabil multi ani, pana cand se va remedia ceva in agricultura. Este un domeniu deficitar. Locuri de munca sunt, persoane interesate(cu adevarat) mai putine, iar cele care intr-adevar si-au tocit coatele pe bancile unei facultati cu profil agronomic prefera sa lucreze in afara tarii. De ce? Sunt cu mult mai bine remunerati decat aici si in plus, acolo nu ti se pun bete in roate, cum se intampla la noi. Pacat ca avem cu ce, dar nu avem cu cine.

  • Sebastian Bunescu
  • 3 septembrie 2009

  Asta e un subiect unde in locul tau nu m-as arunca asa repede sa critic si sa fac misto.

  Ceea ce trebuie tu sa incerci sunt produsele agricole in Canada si America. Daca vrei iti dau eu tie un pahar de lapte Canadian, ORGANIC, facut cu toate tehnologiile de tarani bogati si mai stiu eu ce numere iti trebuie sa consideri un sector agricol sanatos, si nici nu vei stii ce bei. La fel si cu cerealele, la fel si cu fructele s.a.m.d
  Eu cred ca este un lucru de invidiat ca Romania are un sector agricol demn de anii 1965. In 10 ani deacum Romania va avea o agricultura ca in 1975, si va fii singura tara ramasa a carui mancare nu creaza obesitate si cancer in masa.

  parerea mea…

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: