Generatia snobilor

einstein_babyActorie, dans, pian, germană, pictură, aikido, balet, tenis, înot, canto, echitatie, modelaj, sah, gimnastica, informatica, origami, terapia limbajului??, patinaj, colaj, aerobic, italiana, franceza, engleza, pantomima, araba, prim ajutor, miscare scenica, arta teatrala.

Toate astea sunt doar cateva din cursurile optionale sau incluse in serviciile gradinitelor particulare din Romania. Parinti de moda noua dau bani grei, in medie peste 200 de euro pe luna, pentru ca odraslele lor sa beneficieze de toate astea. Nume care mai de care mai abracadabrastice si mai tampite de gradinite imbie sa -l inscrii pe mucos la ei: Micul Lord, La Bunica (moarta de 2 ani), Baby Einstein School (ca fiecare a crescut un mic geniu), Children’s Academy (iese direct pe piata muncii de aici), Elite, Gifted International, EuroKid (ca tot ce e cu prefixul Euro e la moda), La Nouvelle Generation (ca romana e de cacat), Mami si Tati (care te iubesc dar n-au timp de tine), Springfield (ca se asorteaza cu ultima camasa cumparata din mall la reduceri),  Bam Boo (no comment).

Oare nu cumva parintii confunda putin rolurile si ii trimit pe bietii copii sa faca ceea ce de fapt ar vrea EI sa faca?

Este trist ca cel mai important lucru la un copil, JOACA, este vazuta ca o pierdere de timp. Fiecare minut din ziua unui copil trebuie exploatat la maxim, nu trebuie irosit pe chestii stupide precum joaca, uitatul la televizor sau plimbatul prin parc. Parinti care au fost prinsi in mirajul „multinationalelor” transmit fortat mai departe acest mod de viata copiilor lor, ca pe o mostenire de pret. Discutiile dintre mamici se poarta acum pe forumuri si pe bloguri, in pauza de pranz, la birou. Este mai important ce poate sa faca copilul prietenilor, pentru ca este inadmisibil ca ala sa mearga la mai multe optionale si sa stie mai multe limbi straine decat al tau.

smart-baby1Oare ce intelege cu adevarat un copil din toate optionalele astea? Daca nu merge la cursuri de dans sportiv e loser  si vor rade toti de el la banchetul de promovare din grupa mica la grupa mijlocie? Aikido il va ajuta sa ce? Sa se apere mai bine de tigani pe strada, la cei 7 ani ai lui? Sau sa poata sa-i rupa gura lui Costel, vecinul de bloc care vrea mereu sa-i fure lopatica? MACAR de l-ar lasa parintii sa mearga pe jos mai mult decat drumul de la masina la poarta gradinitei. Chiar exista parinti atat de imbecili incat sa plateasca pentru cursuri de prim ajutor la gradinita? Imi si imaginez o scena la mall: o babuta cade pe scarile rulante si isi rupe piciorul, panica generala, lume buluc. O mogaldeata isi face loc dand din coate printre oameni si striga peltic: ‘Faceti loc! Faceti loc! Vreau sa ii acord primul ajutor dar sa ma ia si pe mine cineva in brate ca nu vad nimic!”

Cum va arata un copil care a supravietuit anilor de gradinita si afterschool cu optionale peste optionale, scolilor particulare cu programe trilingve, facultatilor din categoria Spiru Haret sau Romano-Americana? Vor fi ei cei care vor scoate tara la liman? Viitorii cetateni model si membri de vaza ai societatii, asa cum le-au trasat de pe acum parintii traseul prin viata? Sau mai degraba snobii de maine?

Anunțuri
  1. Stii unde o sa se ajunga ? La momentul in care o sa se faca lectii/cursuri de : „Cum sa furi o gutuie din gradina vecinului” , ” Cum sa joci tenis de picior in spatele bloclui „, „Jocuri de demult: frunza, ratele si vanatorii, tara-tara vrem ostasi”.

    Ca sa nu zic cel mai grav: „Cum sa alergi in parc”

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: