Eroul meu..

CRW_8251-montaj-vitezaAcum cateva zile conducatorul garniturii de metrou 1008 si-a pierdut rabdarea cand, in statia Aviatorilor,  cineva a incercat sa forteze usile dupa inchiderea lor. Spre uimirea pasagerilor acesta i s-a adresat prin instalatia de sonorizare a trenului cu urmatoarele cuvinte: „Las-o în morţii mă-sii de uşă!” Pesemne ca nu a fost ziua lui cea mai buna pentru ca in statia urmatoare, la Piata Victoriei, mecanicul s-a adresat din nou calatorilor: „Stimaţi călători, de ce nu lăsaţi uşile să se închidă? V-aţi tâmpit cu toţii, ce aveţi?!“ Asta am aflat-o dintr-un articol aparut in Adevarul, ziarul quality nr.1 in Romania (orice dracu’ o insemna asta).

Nu am aflat de nicaieri cum il cheama pe protagonistul acestei intamplari amuzante, insa eu il consider un erou vreau sa-l declar omul lunii. Inainte sa-mi sariti in cap cu tot felul de argumente de domnisoara si sa-mi spuneti ca este jignitor si nepotrivit modul in care s-a adresat calatorilor dati-mi voie sa va spun ceva: 90 % dintre bucurestenii care circula cu metroul sunt niste imbecili! Il apreciez sincer pe omul asta pentru ca i-a pus la punct in felul lui, desi va fi mai mult ca sigur sanctionat de catre conducerea Metrorex.

Cine s-a plimbat prin underground-ul romanesc stie mai mult ca sigur despre ce vorbesc si o sa va dau cateva exemple.

CRW_8168In primul rand cuvantul de ordine in statiile si pasajele metroului este VITEZA. Toti oamenii alearga parca incercand sa scape de un atac terorist cu gaz sarin. De exemplu, exista o teorie nescrisa conform careia daca ajungi in Unirii 1 si fugi dand din coate cat mai puternic, facand slalom printre oameni si bruscand babaute care se tarsaie ca la ultima spovedanie prinzi metroul de la Unirii 2 (si viceversa). Chiar inainte sa ajunga metroul in statie ii poti vedea pe toti usain boltii romani luandu-si pozitia de start. Se foiesc, se proptesc in calcaie, is strang geanta langa corp, pregatesc degetelul la buton pentru a deschide usa (unde e cazul). Cand inevitabilul se produce si usile se deschid atletii de ocazie tasnesc in turma spre scari grabiti sa fie primii ajunsi.

Al doilea cuvant de ordine este DIBACIA. Ca sa poti merge cu metroul in conditii optime trebuie sa fii dibaci, alunecos, mereu pe faza. Doar asa poti castiga cel mai de pret trofeu pe toate magistralele: locul pe scaun. Astepti de 6 minute metroul si tocmai intra in statie? Dibaciul din spatele tau ajuns de abia 10 secunde se strecoara nevazut si iti ia luat fata cand se deschid usile. Daca este si unul din vitezistii de mai sus nu mai ai nici o sansa, trofeul se duce la el. Ocheste locul liber si este dispus sa isi renege familia pentru a se aseza pe tron.

AP1100551l treilea cuvant este NESIMTIREA. De cativa ani Metrorex a incercat sa educe calatorii si sa schimbe modul in care ei folosesc scara rulanta. La fel ca in orice tara civilizata, cine vrea sa „stationeze” sta pe dreapta, cine se grabeste poate merge prin stanga. La noi este vazuta ca o jignire maxima daca il rogi pe nesimtitul care sta pe stanga si tine in spatele lui jumatate de vagon sa se dea la o parte. Te iau toti pensionari la ochi: da ce te bagi dom’ne, unde te grabesti asa? Si culmea frate, astia sunt aceiasi pensionari care alearga ca turbatii dupa trolee si tramvaie 🙂 Alti nesimtiti sunt aia care se proptesc in usa pentru ca ei trebuie sa coboare pe partea aia peste 5 statii si toti ceilalti trebuie sa ii evite cum pot.

Aici trebuie sa fac totusi o mica paranteza sa spun ca nesimtirea nu este doar a calatorilor, ci si a companiei publice Metrorex. Este o bataie de joc sa astepti 10-12 minute metroul pe magistrala Preciziei – Anghel Saligny la ora 8-9 dimineata, cand lumea merge la munca, dar asta e alta discutie, pentru alt post…

Reclame
  1. Unul din multele motive pentru care n-am ramas in Bucuresti! 🙂
    Astept sa scrii si despre celelalte… 😉

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: