Iubirea de România

Îmi place sau nu, dar sunt român. Nu pentru că asta scrie în cartea de identitate sau în CV-ul meu, ci pentru că, dacă neg acest lucru, îmi neg propria existenţă. În copacii acestei ţări mă căţăram în copilărie, în apele ei mă scăldam şi uliţele ei le băteam desculţ. O româncă a fost prima mea iubire şi tot o româncă mi-a fost prima învăţătoare. Oricâte limbi străine cunosc, gândesc în româneşte şi tot în româneşte înjur cel mai bine. Oriunde voi emigra, voi fi considerat român, aici îmi sunt mormintele duşilor din familia mea şi aici e singurul loc în care mă simt în siguranţă. Nu sunt şovin, dar mă simt bine în pielea pe care o am. Sunt convins că, asemeni mie, există mulţi turci care se simt foarte bine în Turcia, mulţi francezi care se simt bine în Franţa şi chiar foarte mulţi nepalezi care se simt foarte bine în pielea lor de nepalezi.

Asist cu stupoare la o pierdere de identitate care creşte de la o zi la alta în progresie geometrică. Timp de 50 de ani ne-am subjugat identitatea răsăritului, acum am reluat acelaşi proces, dar spre apus. Reclamele conţin mai multe cuvinte sau expresii în engleză decât în română, posturile de radio fac comentarii şi anunţuri preponderent în engleză, numele produselor sau etichetelor sunt în limbi străine, atât de străine încât de multe ori nici nu pot fi pronunţate. Există o adevărată frenezie în acest sens. Orice anunţ sau nume, fie el cât de neînsemnat, este scris sau spus în engleză, de parcă tot Commonwealth-ul ar sta cu urechile ciulite doar la noi (între noi fie vorba, ne-au dat suficiente dovezi că îi doare de noi fix în direcţia cotului). Să mai pomenesc de dialogurile pe Meseenger? Sunt de părere că e inutil pentru că acolo, dezastrul atinge proporţii ciclopice. Nu pot interpreta aceste fapt decât ca pe o dorinţă expresă şi explicită de pierdere a identităţii. Ne este ruşine să folosim diacritice, deşi nu am văzut reclame franţuzeşti sau ceheşti în care ei să fi renunţat. Abonat la televiziune prin cablu ca orice român, îmi este dat să văd reclamele sau transmisiile posturilor străine. Nicăieri nu am văzut să moară cineva de dragul limbii engleze aşa cum facem noi. Posturile de radio din Bulgaria vecină şi prietenă emit în bulgăreşte, iar textele sunt scrise cu litere chirilce (culmea, nu?). Şi exemple sunt cât vezi cu ochii. Sunt un iubitor de Grecia şi stau toată ziua cu căştile pe urechi ascultând posturile lor de radio. Nu am reuşit să ascult până acum niciun anunţ sau reclamă altfel decât în limba greacă.

Proşti toţi ăştia, nu? Cum îşi imaginează ei că vor veni englezii buluc ca să le cumpere produsele? Vai de capul lor! Se spune performează în loc de interpretează, afecţionez în loc de simpatizez şi, culmea culmilor printre multe altele, expertiză în loc de experienţă, deşi expertiză are cu totul şi cu totul alt sens în limba noastră cu diacritice… Ce s-o mai lungesc, niciodată nu mi-a fost ruşine că îmi iubesc ţara. Mi se pare practic imposibil. Dacă fiul meu sparge geamul vecinului, îl pedepsesc, poate chiar îi trag o mamă de bătaie, dar în niciun caz nu încetez să-l iubesc. Şi totuşi…

Profităm de ocazia oferită de Nopţile Bucureştilor şi ne aflăm în Muzeul de Istorie a Bucureştiului (cum eronat scriu chiar cei de la muzeu). Vizităm câteva saloane oarecum jenaţi de un grup deosebit de gălăgios aflat în faţa noastră. Încercăm să schimbăm cadenţa, dar nu reuşim să ne detaşăm de ei. Ajungem într-o sală unde este Cartea de Impresii a Muzeului. Aştept mai mult decât necesar în faţa unui tablou cu speranţa tacită că respectivii se vor îndepărta. Cu coada ochiului, văd cum unul din ei se apropie de Carte, scrie ceva şi pleacă grăbit ca să-i ajungă din urmă. Nu am nicio îndoială că a scris nişte măscări, aşa că mă apropii, întorc pagina şi citesc, la început stupefiat, iar apoi emoţionat: Îmi iubesc ţara.

Articol postat de Komicaminolta

Reclame
 1. Asta e o tema pentru o discutie luuungaaa si fara concluzii. Totul e subiectiv. Depinde despre ce vorbim, despre copaci, mare, dealuri si campii sau despre oameni. Ce compune tara? Putem iubi copacii dar sa uram oamenii din ea? Sau invers…?
  Si oricum ar fi nu putem generaliza, sunt si oameni buni sunt si copaci uscati in tara asta. De unde pana unde se intinde sentimentul national?

  Acum cand toate tind spre globalizare…

  Cu privire la Muzeul de Istorie depinde cum privesti propozitia: Muzeul de (Istorie a Bucurestiului) sau (Muzeul de Istorie) al Bucurtestiului… 🙂

  • komicaminolta
  • 13 noiembrie 2009

  Man, fără discuţie că e o temă de amploare. Eu am vrut doar să arăt cum poţi fi înşelat de aparenţe. În niciun caz nu m-am aşteptat ca un derbedeu (luându-mă după comportare) să dovedească o atare snsibilitate. Sincer, m-a impresionat deosebit de plăcut şi m-a avertizat încă odată că nu haina face pe om. Până una, alta, eu ştiu că globalizarea ne-a adus aici. Iar ultimul aspect se referă la faptul că genitivul oraşului nostru este BUCUREŞTILOR şi nu BUCUREŞTIULUI!

  • fan
  • 16 noiembrie 2009

  In viziunea mea, ceea ce a scris tanarul imi arata in sfarsit un lucru bun si frumos, care mai indeparteaza din mizeriile zilnice bucurestene.Vazute, nu mai spun de cele „auzite” pe inestimabilele canale media. Oameni buni, de cate ori ati auzit la stiri in ultimele zile ca se va trimite prima noastra racheta in luna- Helen? Sau ca am luat premiul international „MARUL DE AUR pentru cele mai bune zone turistice (Marginimea Sibiului si Delta Dunarii)?Eu unul, am auzit numai de violuri si talharii.Si ce mai face, zilnic, Monica Columbeanu.Ne-am obisnuit atat de mult cu ele, incat mai sa credem ca suntem o natie de tampiti, daca nu de talhari si de violatori.Mai ca uitam de lucrurile bune din noi. Mai ca uitam ca la tot pasul dam de lucruri minunate.Mai ca uitam ca , totusi, ne iubim tara.Ne mai stim imnul?

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: