Cu balonul pe luna

Intr-o tara in care nu suntem in stare sa construim autostrazi sau sa extindem metroul in capitala, unii romani viseaza la altceva. ARCA vine de la Asociatia Romana de Cosmonautica si Aeronautica iar in spatele acestui nume pompos se ascunde o organizatie nonguvernamentala care s-a inscris in competitia Google Lunar X PRIZE. Participantii la aceasta competitie trebuie sa fie organizatii finantate cel putin 90%  prin fonduri private si pentru a intra in posesia premiului de 30 mil. $ trebuie sa trimita un robot pe luna, sa parcurga 500 de metri pe suprafata lunara si sa transmita imaginile inapoi pe pamant.

baloaneChiar in timp ce scriu randurile astea vad pe Realitatea eforturile lor de a umfla „cel mai mare balon din lume” care trebuie sa ridice la o altitudine mai mare racheta noastra.Ii apreciez sincer pe compatriotii nostri care s-au inscris in competitie si le admir puterea de improvizatie. De ce spun asta?

Pentru ca prima racheta romaneasca care va ajunge in spatiu (la un moment dat) va fi lansata cu ajutorul unui.. ..balon 🙂 Numai in Romania se putea intampla asa ceva. Americanii, europenii, chinezii, investesc mai mult ca sigur sume astronomice in acest proiect dezvoltand tot felul de rachete si vehicule complexe. Romanii nostri, in lipsa de fonduri, au facut ei ce au facut si au venit cu ideea asta cu balonul.. Mai mult ca sigur ca ceialti din competitie se prapadesc de ras cand au auzit ca niste sarmani din Europa de Est trimit rachete in spatiu legate de un balon solar, insa s-ar putea sa nu mai rada asa tare la sfarsit.

Cred ca Romania si-a gasit chiar locul de nisa in domeniul cercatarilor si inovatiilor tehnologice, fiind in stare sa vina cu solutii low-price pentru tehnologiile scumpe de afara. Americanii inventeaza farfuria zburatoare care consuma foarte putin combustibil? Noi inventam avionul de carton, 100% reciclabil, care e propulsat de ventilatoare de sufragerie. Chinezii inventeaza focoase de racheta cu gaze toxice dupa ani de zile de cercetari in laborator? Noi contracaram cu grenade pline de concentrat de fasole cu dublu scop: daca nu le folosesti in lupta poti sa gatesti o masa grozava de campanie cu niste carnaciori. Japonezii inventeaza faxul color wireless ? Noi gasim pe unul foarte talentat la desen care reproduce orice poza dupa doar 2 minute de discutii la telefon. Taiwanezii produc in masa un nou tip de computer alimentat cu energie solara? Romanii scot de la naftalina vechiul abac si il modifica sa poata rezolva si functii f(x). Toti marii producatori auto din lume incearca sa scoata pe paita autoturisme cat mai ecologice? Noi avem deja carute pe toate strazile ale caror cai consuma fan si produc balegar (care e biodegradabil si are utilizari multiple).

Uitati si voi mai jos un filmulet cu o simulare a sistemului prin care romanii nostri vor sa ajunga pe luna. Titlul e sugestiv: Romanian’s Moon Baloon, ca sa intelegeti si voi cum o sa intram noi in istorie 🙂

Anunțuri
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: