Despre cozi

Mai stiti ce strigau oamenii acum 20 de ani, cand comunismul cadea in sfarsit? Gata cu cozile, ne-am saturat sa stam la cozi, sa vina capitalismul, sa vina bogatia si belsugul. Privind acum inapoi eu stau si ma intreb daca am ajuns oare atat de departe.

Sa luam ca exemplu o seara banala in care vrei sa vezi un film la mall. Pleci de la birou cu masina, stai la cozi interminabile ca sa prinzi verde si sa parcurgi 10-15 metri in fiecare intersectie. In functie de ziua in care alegi sa mergi la film (miercurea este exclusa) ai sanse foarte mari sa stai al coada pentru a-ti lua bilet. Intrat in cinematograf, urmeaza coada familiara de la popcorn si sucuri, care iti rapeste inca 10 minute din viata cel putin. Se termina filmul, incepe coada la buda, ca toti s-au tinut si cola sau berea baute pana atunci pun presiune pe vezica. Daca ai fost la Mall Vitan nu ai scapat inca pentru ca urmeaza coada de la automatul unde iti platesti parcarea.

Sa va aduc aminte si despre alte cozi ale capitalismului? In hypermarket-uri iti creste par alb pana ajungi la casa dupa ce ti-ai umplut cosul cu banane, fripturi si tot ce nu gaseai inainte la alimentara. Lucrezi in cubicul cum vedeai prin filmele alea americane pe VHS insa tot stai la metrou la coada ca sa poti ajunge la scarile rulante sau sa-ti iei un covrig supraevaluat. Stateai cu lunile pana veneau sa-ti monteze post telefonic insa acum stai la cozi sa te bage cineva in seama la reprezentanta companiei tale preferate de telefonie mobile. Inainte aveai de ales intre TVR si TVR, acum ai sute de programe la dispozitie dar tot te imbrancesti cu alte zeci de oameni cand vrei sa-ti platesti abonamentul la cablu. Satul de Madalina Manole & Comp.? Astazi vin artisti din toata lumea sa cante la noi dar tot stai la coada sa intri pe stadioane sau sa-ti iei bilete.

Cozile pe care le huleam atunci sunt astazi parte din vietile noastre capitaliste si ne lovim peste tot de ele..

 

Anunțuri
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: